jump to navigation

Seasons Square, Damansara Damai… November 10, 2006

Posted by tipshartanah in Bahasa Melayu, English, For Sale, KL & Selangor Only, Property, Umum, Untuk Dijual.
trackback

Baru tadi ada client call bertanyakan saya tentang unit untuk dijual di Seasons Square, Damansara Damai. Saya katakanlah padanya harga RM1,200,000…. perghh terkejut bukan main lagi… macam tak percaya je dia bunyinya.. dia kata apasal mahal sangat??.. Oooo… saya kata ini unit di Ground Floor,..(English available for Price Info only, please scroll to the bottom )..saiz dia 1,6++sf, terletak hampir dengan pintu masukdari carpark dan akan mempunyai flow visitors ke Seasons Square yang amat tinggi… (potential customer lebih ramai)…

Actually harga unit ni dulu dari developer pun hampir RM1,000,000… tapi itu dulu, lebih kurang 2 tahun dahulu. So saya rasa sekarang ni quite fair kalau asking at RM1.2M. Anyway it’s negotiable.

So … apa pulak my personal opinion tentang Seasons Square ni ye?

Ok… ini adalah pendapat saya sendiri tentang Damansara Damai secara umumnya dan Seasons Square secara khususnya.

Damansara Damai sememangnya sekarang ini lebih terkenal sebagai kawasan low-medium end area… kawasan ni mempunyai bilangan low-cost dan medium cost apartment yang banyak walaupun terdapat beberapa sahaja pembinaan condominium di kawasan ini seperti Park Avenue Condo. Ini menjadikan Damansara Damai bakal menjadi kawasan yang mempunyai population yang TINGGI.. apabila ia bakal sepenuhnya diduduki kelak. Dengan pembinaan ‘flyover’ baru dan Jalan Sungai Buloh yang sdang giat dibesarkan, potensi kenaikan nilai serta harga di kawasan ini adalah tinggi. Kedua-dua faktor ini pada masa sekarang merupakan halangan utama kepada pembeli untuk membeli di kawasan ini walaupun ianya hanya terletak lebih kurang 2km dari Tol Sg. Buloh. Tetapi seperti yang saya nyatakan memandangkan mereka yang tinggal di kawasan ini adalah kebanyakannya dari kalangan berpendapatan rendah dan sederhana, maka mereka tentunya cuba mengelak dari menggunakan PLUS Highway setiap hari kerana kos tol dan minyak yang tinggi. Oleh itu, dengan siapnya nanti flyover dan pelebaran Jalan Sg. Buloh maka pergerakan trafik akan lebih lancar dan memudahkan berbanding sekarang.

Mengapa saya begitu pasti? Nak katakan pasti 100% tu tidaklah… tiada apa yang kita boleh ramalkan dengan tepat… malah saya sentiasa katakan saya tidak memeberikan ramalan pasaran hartanah pada masa hadapan apabila orang bertanya.. cuma saya katakan ianya adalah pendapat peribadi saya.

Apa yang membuatkan saya katakan seperti di atas adalah kerana faktor lokasi Damasara Damai. Bagus sangat ker? Tidak juga.. tetapi jika anda perhatikan dan bandingkan lokasi Saujana Utama, Sungai Buloh, BB Sg. Buloh, Rawang, Bdr Tasik Puteri… manakah yang lebih hampir? Jawapannya tentulah Damansara Damai!…. tetapi.. ya, saya tahu ada diantara anda yang sudah mengatakan Damansara Damai adalah untuk perumahan seperti apartment, flat atau condo… jika anda mencari rumah ‘landed’ maka ini bukanlah destinasi anda.

Ok, kita kembali kepada Seasons Square. Apakah sebenarnya Seasons Square?

Ia sebenarnya adalah Kompleks Komersial (Membeli-belah) terbaru di Damansara Damai. Kompleks ini yang baru sahaja siap masih belum beroperasi dan terletak di kawasan utama komersil Damansara Damai. Berikut adalah gambar dari luar Seasons Square :

Seasons Square, Damansara Damai

Konsep Seasons Square adalah unik iaitu dari luar ianya kelihatan seolah-olah sama seperti shop/office dengan warna yang berbeza-beza. Konsep dalaman pula adalah ianya terbahagi kepada dua bahagian iaitu Konsep Musim Panas dan Musim Sejuk. Berdasarkan maklumat yang saya terima, kompleks ini adalah lebih kepada konsep bazaar di mana ianya tidak menggunakan Centralized Air-cond tetapi hanya kedai-kedai di dalamnya sahaja yang mempunyai air-cond sendiri.

Sekiranya anda berminat dengan Seasons Square, buat masa ini saya hanya mempunyai 2 unit untuk dijual (For Sale).

1) Ground Floor Retail Unit – 1,685sf (Asking Price – RM1,200,000) – this unit is very suitable for fastfood restaurant, pharmacy or fashion boutique. If you’re an investor, this huge unit can be divided into two separate unit and be rented-out separately. This unit is also located at a very strategic location within the complex, which is the nearest to entrance/exit to the carpark and apartment complex located next to it (Adjoining) and will enjoy a good flow and high traffic of this complex customer/visitors.

2) 2nd Floor Retail/Office Unit – approx. 470sf (Asking Rental – RM1,200 / Sales – RM140,000). Suitable for small business or saloon and also as office. Rental is inclusive of maintenance fee.

For more info, pls contact me via email.

Comments»

1. Judith Leow - January 11, 2007

I have unit on ground floor seasons square to sell.

Please reply and I will furnish you with details.

karen - January 11, 2013

pls call me 010-3090083

2. Intan Srihana - February 20, 2008

Hi,
nak check lot for rent, preferably ground floor, if not 1st floor.

our intention is to do “rent-a-book” with mini cafe and printing/binding/graphic design services.

Is this area nearby the new Jusco -J-one? What is the best price that we could get and how much is the deposit.

Pls advise-Thanks!

3. sg.buloh - July 16, 2008

that complex is dead, water leaking not many ppl…some agent offered me rm600/mth but i prefered vista near main road…

4. Mr.Buja - August 9, 2008

i am searching for a offis lot at season square….i prefer the front view that facing shell…..
if i am not mistaken..the lot is S129b…….

5. lin - August 13, 2008

my client is buying 1500sf office lot. budget Rm650000.damansara damai, bukit kiara or bangsar

6. kamaruzzaman - August 17, 2008

Damansara Damai, Vista Apartment 3 room 3 bathroom RM90000 Neg. 012.3969365@019.5595969

7. Chan - October 13, 2008

Seasons Square management need to buck up and promote the complex. More crowd = more value.

I have a 1st Floor unit 783sf. with water. For rental or sale.

Call 012-2165111 (Chan)

karen - January 11, 2013

i want buy shop pls call me 010-3090083

8. john - January 12, 2009

i have one shop there level one for rent.
interested email me at darkdevil_78@hotmail.com

karen - January 11, 2013

i want buy shop pls call me 010-3090083

9. Mike - April 27, 2009

Seasons Square: I have a ground floor shop to rent or sell
right next to lift to car park. if you are interested email me at modemfish@gmail.com

karen - January 11, 2013

i want buy shop pls call me 010-3090083

10. SOHARI BIN SAHIR - July 4, 2009

I have shop unit (2nd flr) comes together with parking lot for sale in Park Avenue Damansara Damai. IF you are interested pls email me soharisahir@yahoo.com.tq

11. Grace - August 17, 2009

Anyone know the chairman for the season square building? I heard they have done some complaints with the management and maybe with government. They also had several meetings to improve this place since the so called MKLand broke their promises! I would like to find out how far this committee have done as I feel sorry for the buyers of this units including Season Sq Condo. Maybe with everyone cooperation we can take it even further to legal action or even to get some help from the media or gov. Please let me know if anyone have a contact details of the chairman. My email is gr4ce11@rediffmail.com. Many thanks

12. Zura - August 20, 2010

I’m one of the Saujana Triangle’s ‘victim’.. I agree with Grace, perhaps we can take further action if all the buyers BERSATU..

13. Norbiha Othman - March 3, 2011

I would like to sell my property at Damansara Damai, but still there’s no buyer. Very difficult to get a buyer.

karen - January 11, 2013

i want buy shop pls call me 010-3090083

14. MR FU - May 22, 2011

tingkat bawah who want to sales?Interest Blok G,ground floor

15. karen - January 11, 2013

i want buy shop lot pls call 010-3090083

16. singapore property tax rates - June 21, 2015

singapore property tax rates

Seasons Square, Damansara Damai… | TipsHartanah


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: